Du kan godt forandre verden uden at bruge en app

Debatten om nye forretningsmodeller blev til en filosofisk debat om designs rolle i at integrere teknologi, natur og samfund.

”Selvfølgelig kan du skabe vækst og innovation med teknologi, et mere påtrængende spørgsmål er, om du kan skabe det uden.” ”Innovation sker, når det nye angriber det gamle og ser, hvem der vinder.” ”Det nye kommer fra folk, der ikke har noget at miste.” ”Problemet er, at de etablerede virksomheder ikke køber nye virksomheder men bruger alle deres penge på konsulenter.” ”Vi har brug for at lave mere ballade. Den nye generation gider ikke at arbejde for Danske Bank, de vil lave deres egen bank.”

  • Future Design Seminar
  • FutureDesignSeminar_1574_640px
  • Future Design Seminar
  • FutureDesignSeminar_1553_740px
  • FutureDesignSeminar_1580_640px
  • FutureDesignSeminar_1527_640px
  • FutureDesignSeminar_1532_640px
  • FutureDesignSeminar_1566_640px
  • FutureDesignSeminar_1578_640px

Det var nogle af budskaberne og synspunkterne fra tre oplægsholdere og et tætpakket lokale af debativrige deltagere, der var samlet i Dansk Design Center til seminaret ’Future Design – teknologi, design og nye partnerskaber’, tirsdag d.16. december

En bred skare af etablerede designere, folk fra start-up miljøer, offentligt ansatte og forskere fra den akademiske verden var mødt op for at udfordre og perspektivere DDCs rapport ’Nye innovationsaktører’. Rapporten undersøger fremtidens innovationslandskab og ser bl.a. på, hvilke udfordringer etablerede virksomheder har i forhold til at håndtere fremtidens innovationsbehov, og hvilke nye partnerskaber og kompetencer de efterspørger. 

“ Måske er det, vi har brug for ikke en dyb interesse for teknologi men en dyb interesse for natur.”

Lad naturen være inspirationskilde

Tobias Lau, partner i Social Action var den første af dagens tre oplægsholdere og startede med at slå fast, at: ”tiden for forbrug er forbi; tiden for meningsfuld, langvarig vækst er begyndt.” Han ville gerne smide begrebet natur ind i debatten som modspil til det stigende fokus på teknologi. ”Misforstå mig ikke, jeg synes teknologi er fedt, selvfølgelig, men det bør ikke være udgangspunktet for innovation, og det bør ikke være et krav for at kalde noget innovativt,” sagde han.

Han påpegede, at prisen på bits falder dramatisk, mens prisen på mineraler og andre naturressourcer er stærkt stigende. ”Måske er det, vi har brug for ikke en dyb interesse for teknologi men en dyb interesse for natur” foreslog han.

Spørgsmålet var om teknologi er det, der skal drive innovation eller, om det skal være midlet til at skabe de løsninger, vi ønsker for vores samfund.

Interaction Designer Vanessa Carpenter fra Idemolab fulgte op på det i sit oplæg ved at kalde teknologi et godt skitseringsværkstøj. ”Vi bruger elektronik som et designmateriale. Vi skitserer med teknologi for at afprøve og udforske muligheder,” sagde hun og fortsatte: ”Den røde tråd er design; hvordan mennesker relaterer sig til hinanden, hvordan de relaterer sig til teknologi, og hvordan vi får mennesker til at skabe noget og involvere sig i verden.”

Old school ballademager

Dagens sidste oplæg var af internetentreprenør og selverklæret ballademager Thomas Madsen-Mygdal. Han bragte også nogle gamle dyder frem i sit bud på, hvordan innovationslandskabet herhjemme skal blomstre i fremtiden. ”For mig handler det ikke om at opfinde nye forretningsmodeller men om at få modellerne til at virke. Det nyes rolle er at udfordre det gamle. Og enten dør det nye, det nye bliver opkøbt af det etablerede, eller det nye overtager totalt. God gammeldags biologi.”

“ Innovation sker, når det nye angriber det gamle og ser, hvem der vinder.”

Men problemet er, mener han, at de etablerede virksomheder bruger deres penge på konsulenter i stedet for at opkøbe de nye virksomheder, som har udviklet noget, de har brug for. Det vil motivere flere unge til at starte nye virksomheder, og det er det, vi skal blive bedre til at understøtte.

Dagens debat udviklede sig overraskende filosofisk, og som DDC’s direktør Christian Bason, der var moderater dagen igennem, påpegede, så er spørgsmålet måske, om vi i øjeblikket er i en tidsalder, hvor vi eksperimenterer? Med nye forretningsmodeller, nye modeller for offentlig ledelse, nye tanker om samspillet mellem natur, teknologi og samfund? Og hvordan design og designere vil komme til at spille en rolle i at integrere de tre store domæner.