Design&Architecture a.m.: Fremtidens Fabrik

Forestillingen om at et moderne vidensamfund kan blomstre uden industriel produktion er sat på standby, og nye teknologier som 3D printere, intelligente robotter og internet of things er ved at ændre vores forståelse af produktion. Hvordan designer vi fremtidens fabrik og nye intelligente produktionsprocesser?

Flickr-CC_Steve-Jurvetson_Tesla-Robot-Dance
Den første Tesla model S Sedan samles af røde robotter på række. Foto: Tesla Robot Dance / Flickr CC / Steve Jurvetson

Forestillingen om at et moderne vidensamfund kan blomstre uden industriel produktion er sat på standby. Anvendelsen af nye teknologier som 3D printere, intelligente robotter, internet of things og nye materialer er ved at redefinere vores forståelse af produktion.

På dette morgenmøde får vi nye perspektiver på spørgsmålene: Hvordan ser fremtidens fabrik ud?, og hvordan designer vi fremtidens avancerede produktion og udnytter den tætte sammenhæng mellem produktionsprocesser og innovation?

Talere

Lars Dalgaard, Teamleder, Cand. Polyt., ErhvervsPhD, Center for Robotteknologi, Teknologisk Institut

Hvordan bringer vi teknologien i spil med mennesket?
Med udviklingen af en række nye teknologier, opstår nye muligheder for at produktion kan automatiseres, gøres mere fleksibel og mere avanceret, som direkte understøtter at danske industri i stigende grad bevæger sig væk fra at være serieproducerende over imod at være ordreproducerende. Det bliver nemt at lave skræddersyede produkter, og selv små virksomheder investerer i intelligente robotter. Men hvordan designer man produktionssystemer, hvor teknologi og menneske bliver en harmonisk helhed og indgår i et værdifuldt samarbejde?

Kristoffer Kelstrup, Founder/Partner, MOEF

Når design og teknologi smelter sammen
I dag ser vi to store udfordringer med traditionel produktion. Produktionstiden er lang, og produktionsomkostningerne udgør en risiko i forhold til investering i innovative produkter. Hvis vi i Danmark skal være konkurrencedygtige på det globale marked, skal vi være i stand til hurtigt og risikofrit at kunne omstille produktionen til små partier, som gør det muligt at teste nye idéer hurtigt og tilpasse os et skiftende marked. Enkelte produktionsvirksomheder har allerede knækket koden. Hør om – og oplev, hvordan designvirksomheden MOEF kobler produktudvikling med teknologisk fabrikation.

Christian Bason, Direktør, Dansk Design Center (moderator)

Fremtidens Fabrik er det andet i rækken af i alt seks morgen- og eftermiddagsmøder under navnet Design&Architecture a.m / p.m., som afholdes i samarbejde mellem Dansk Design Center og Dansk Arkitektur Center.

Tilmelding

Design&Architecture a.m./ p.m. er rettet mod professionelle, der arbejder med byggeri, byudvikling, arkitektur og design. Det er gratis at deltage, og alle er velkomne. Tilmeld dig her.

Om talerne

Lars Dalgaard_redLars Dalgaard
Lars Dalgaard har arbejdet med robotteknologi i mere end 15 år som iværksætter, underviser, forsker, konsulent og siden 2014 som teamleder for Teknologisk Instituts indsats på servicerobot-området. På teknologisiden er hovedfokus her på fleksible mobile robotter til logistikopgaver i industrien og sundhedsvæsenet og på civil anvendelse af droner til  bl.a. inspektionsopgaver.

På løsningssiden er fokus på systemdesign, hvor værdiskabelsen for slutbrugere skabes i krydsfeltet mellem de tekniske, organisatoriske, menneskelige, og økonomiske behov og krav – et domæne Lars har arbejdet meget med både som forskningsfelt og direkte i kommercielle opgaver.

I årenes løb har Lars arbejdet med robotteknologi i alle afskygninger spændende fra markrobotter og mobile robotter til gartnerier, over selv-rekonfigurerbare modulære robotter og robotteknologi til dynamisk ændring af layouts i svinestalde, til butlerrobotter og interaktive rumdelere.


Kristoffer_Kelstrup_Sabroe_web_smallKristoffer Kelstrup
“Jeg tror på, at geniale idéer opstår i samarbejdet mellem passionerede mennesker. Jeg brænder for at udvikle fantastiske produkter, som forandrer måden hvorpå mennesker interagerer med teknologien og med hinanden. Jeg er medstifter af MOEF, hvor vi bringer substans til koncepter indenfor design og innovation.

Igennem mere end 14 år har jeg været med til at løse et utal af udfordringer, som har flyttet grænserne for, hvordan man kan udvikle og realisere idéer. Det har samtidig givet mig muligheden for at arbejde sammen med de mest erfarne, nørdede og utrolige mennesker i nogle af Danmarks mest succesfulde virksomheder.”

 

Christian_Bason_web_smallChristian Bason
Christian Bason er direktør for Dansk Design Center (DDC). Han har tidligere været innovationschef i den tværministerielle udviklingsenhed Mindlab, hvor han gennem otte år arbejdede med at udvikle og udbrede designmetoder i den offentlige sektor i Danmark og internationalt. Før da var han i en årrække leder i konsulentvirksomheden Rambøll Management med ansvar for Organisation og Ledelse.

Christian Bason forelæser jævnligt på universiteter, rådgiver regeringer internationalt og er forfatter til fem bøger og en lang række klummer og artikler om design, innovation og ledelse i den private og offentlige sektor.